Güncel
Abadi’den Lübnan’a IŞİD tepkisi!
Irak Başbakanı Haydar El Abadi, IŞİD militanlarının Irak sınırına geçişine izin verilmesinin ‘‘endişe verici’’ ve ‘‘kabul edilemez’’ olduğunu söyledi.
Abadi, Salı günü yaptığı açıklamada yüzlerce IŞİD militanının Lübnan-Suriye sınırındaki bölgeden tahliye edilmesini öngören ateşkes antlaşmasını eleştirdi. Antlaşma militanlara, Suriye'nin Deyr Ez Zor kentine güvenli geçiş hakkı tanımıştı.
Irak Başbakanı bu antlaşmayı "endişe verici" olarak yorumladı. Abadi,"Bu antlaşmayı Irak halkına hakaret olarak görüyoruz. Çok sayıda teröristin uzun mesafelerden Irak sınırının yanındaki Doğu Suriye'ye aktarılması kabul edilemez" dedi. Ayrıca bu meseleye ilişkin Bağdat yönetiminin görüşünün alınmış olması gerektiğini söyleyen Irak Başbakanı, "Biz Irak'ta teröristlerle savaşıyoruz. Onları Suriye'ye sürmüyoruz, Irak'ta öldürüyoruz" şeklinde konuştu.
IŞİD'in, bir cephede Hizbullah ve Suriye ordusu, diğer cephede Lübnan ordusu ile yaptığı ateşkes antlaşması Pazar günü yürürlüğe girdi. Militanlar, sınırın iki farklı kısmından uğradıkları saldırılar sonucunda bölgedeki topraklarının büyük bölümünü kaybetmişti.
"BENCÄ°L MÃœTTEFÄ°KLER"
Antlaşmaya Iraklı analistler ve aktivistler tepki gösterdi. Iraklı araştırmacı ve yazar HişamAlaşimi, Facebook'ta yayınladığı yazıda Lübnan ve Suriye'yi "bencil müttefikler" olmakla suçladı. Yazıda Irak hükümetinin Musul'u örgütün elinden alışına da değinen Alaşimi, "Iraklılar IŞİD'in elindeki ikinci en büyük kenti, militanların komşu ülkelere kaçıp zarar vermesine izin vermeden yok etti" dedi.
Antlaşma, özellikle IŞİD'in 2014'te kaçırdığı 9 Lübnanlı askerinin büyük olasılıkla örgüt tarafından öldürüldüğünün ortaya çıkması sonucu Lübnan'da da öfke yarattı.
HÄ°ZBULLAH ELEÅžTÄ°RÄ° OKLARININ HEDEFÄ°NDE
Parlamento blok başkanı Saad Hariri, Hizbullah'a sert eleştirilerde bulunurken, örgütün Hizbullah savaşçılarının ve bir İran Devrim Muhafızları askerinin cenazelerini almak için IŞİD militanlarının kaçmasına olanak tanıyan bu antlaşmayı organize ettiğini söyledi.
Meclis üyeleri, yayınladıkları açıklamada "Hizbullah, bu ikiyüzlü duruşuyla Lübnan halkına sadece örgütünün, Suriye ve İran rejimlerinin çıkarını umursadığını açıkça ortaya koydu" ifadesini kullandı.
Hariri'nin politik çevresi, Hizbullah'ın Suriye'ye müdahil olmasına karşı. Militanlar bölgedeki iç savaşta hükümet güçlerinin yanında yer alıyor. Ancak Hizbullah, "teröristlerin" Lübnan'a saldırmasına engel olmak için savaştığını iddia ediyor.
Lübnan güvenlik güçlerinin başı Abbas İbrahim ise ateşkes antlaşmasını savundu. Abbas, güvenlik güçlerinin intikam peşinde olmadığını, amacın Lübnan topraklarını IŞİD militanlarından kurtarmak ve kaçırılmış askerlerin kaderini öğrenmek olduğunu söyledi.
Henüz yorum yapılmamış.